tirsdag den 27. december 2011

Vores hus

I skal da ikke snydes for en opdatering om vores husbyggeri.

For omkring 2 uger siden fik vi vores byggetilladelse, og i ugen før jul blev budgettet for vores arkæologiske udgravning godkendt af Kulturarvstyrelsen, og efter indhentelse af sælgers godkendelse af budgettet (de skal betales ca. halvdelen), kunne vi kontakte Museum Sønderjylland og godkende deres tidsplan. Udgravningen er planlagt til at skulle foretages i første halvdel af januar 2012 (forventes at tage en uge).


Billedet er fundet på Museum Sønderjyllands hjemmeside og forestiller hvordan de tror den bebyggelse, som har været i området, har set ud. Følgende tekst er også fra deres hjemmeside:

"Det var utroligt nok i vej- og kloaktraceerne, at en stor del af gårdsanlæggene blev fundet og udgravet.

Fem huse blev udgravet. Bevaringsforholdene var gode. I hustomterne ses både de tagbærende stolper og vægstolperne. Gårdsenhederne er omkranset af hegn med sadeltag og hegnshuse. Desværre var det umuligt at komme til at udgrave hele gårdsanlæg, så der kunne ikke tages fosfatprøver.

Ud fra placeringen af to af langhusene og det tilhørende sadeltagshegn, kunne det påvises, at et af gårdsanlæggene havde to faser.

Lokaliteten dateres indtil videre ud fra keramik og huskonstruktioner til yngre romersk jernalder ca. 170-400 e. Kr./ældre germansk jernalder ca. 400-550 e. Kr.

Der blev taget en stor mængde flotationsprøver, så der kan udskilles trækul til kulstof-14-prøver, som kan give en mere nøjagtig datering af pladsen. Måske er der også bevarede kerner fra kornsorter, der kan fortælle om, hvilke afgrøder man dyrkede.

Pladsen blev grundigt undersøgt af detektorfolk. De fandt ikke noget i forbindelse med bebyggelserne. Men de fandt et bronzestykke fra en sværdklinge fra bronzealderen og endeduppen fra et drikkehorn fra ældre romersk jernalder ca. 50-170 e. Kr."

Området er udgravet der hvor vejene er anlagt, og så bliver grundene udgravet i takt med at der skal bygges på dem.

Et billede mere fra Museum Sønderjyllands hjemmeside:



Efter at have talt med arkæologen, er vi nu også blevet lidt klogere på hvilken type udgravning der skal laves. De skraber ca. 30 cm muld af, så kan de på jorden nedenunder se nogle mærke aftegninger, disse graver de yderligere ud, og tager nogle prøver af. De mørke huller er der hvor stolperne har været, og på denne måde kan de se hvordan bebyggelse har været.

Ingen kommentarer: